Proč je důležité mít vhodného koníčka


O tom, že koníček je pro člověka velmi důležitý, dnes již nikdo nepochybuje. Potvrzují to koneckonců i mnohé psychologické studie. Co si však mnoho lidí neuvědomuje je fakt, že je potřeba mít nejen nějakého koníčka, ale také koníčka vhodného. A to není tak snadné. Je tak dobré vědět, jak si můžeme vybrat ten, který je pro nás vhodný.

 

sbírání známek

 

V první řadě, ač se nám to nemusí líbit, jde o peníze. Ne všechny koníčky jsou stejně drahé, a je nutné si uvědomit, jaké máme finanční možnosti. Než tedy začneme vybírat, je nutné si spočítat, kolik do něj můžeme investovat. Tak se vyhneme situaci, kdy nakonec do něj budeme dávat víc, než si můžeme dovolit a dostaneme se do dluhů. Tím by nám náš koníček způsobil mnohem více starostí, což je přesný opak toho, co chceme.

 

Dále je zde otázka, jaký typ pro nás bude nejvhodnější. Zde zase musíme myslet na svoje fyzické možnosti. Zdaleka ne každý z nás má perfektní zdraví, případně dobrou motoriku či koordinaci oka a ruky. Pokud například naše zdraví není ideální, pak asi nebude nejvhodnější věnovat se profesionálně nějakému fyzicky náročnému sportu.

 

malování vodovkami

 

Myslet musíme také na své psychické možnosti. Zdaleka ne každý zvládne vše. Někomu nebude vadit bungee-jumping, další se jej bude bát. Jinému zase nevadí například hrabat se v hlíně či jiných nepříjemných materiálech. Opomínat nesmíme ani své případné fóbie. Rozhodně bychom koníčka neměli používat jako nástroj, jak se je pokusit překonat.

 

Je tedy jasné, že výběr není tak snadný, jak by se mohlo zdát. Roli zde hraje například i věk, což je další skutečnost, kterou mnohdy opomínáme. Každá etapa života má svá omezení, a ty bychom měli mít také na paměti. Jinak se může velmi dobře stát, že budeme nakonec zklamaní a možná i ve větším stresu, než kdybychom si daného koníčka nezvolili. A to by byla škoda. Koneckonců nám mají naopak právě pomáhat stres snižovat.

About The Author