Dovolená na Vranovské přehradě


Plánujete dovolenou v tuzemsku? Pak se vypravte na Vranovskou přehradu. Proč právě tam? Toto prostředí je totiž považováno za jedno z nejzajímavějších a nejkrásnějších v naší zemi.

Báječné koupání – chcete si užít báječné koupání bez sinic a toxických chemikálií? Pak je to právě na Vranovské přehradě. Toto místo je známo mnoha lidem, ale ne zas tolika, že by se dalo říci, že je tu hlava na hlavě. Mnoho lidí se situuje do jiných přírodních koupališť, například na přehradu Lipno nebo na některé řeky, jako je Vltava či Berounka, ovšem Dyje, která protéká Vranovskou přehradou, vytváří unikátní biotop, nezatížený syntetickými hnojivy s vysokým obsahem fosforu, který způsobuje znečištění vody sinicemi.

zámek Vranov nad Dyjí

Vodní sporty – na Vranovské přehradě lze provozovat vodní sporty, jako je windsurfing, plavbu na pramicích či kánoích, jachting nebo vodní lyžování. Pro vodní sporty jsou tu k dispozici písečné pláže a krásná zákoutí na obou březích přehrady. Podstatné je, že voda je skutečně čistá, jedná se o jeden z nejčistších vodních rezervoárů v republice.

Vranovská přehrada

Lodní doprava – na Vranovské přehradě je provozována pravidelná lodní doprava, můžete si tu užít plavbu parníkem po celé léto a chcete-li navštívit přehradu a využít ubytování ve Vranově nad Dyjí https://www.benatky214.cz/ubytovani i na jaře nebo na podzim, i tehdy je lodní doprava v provozu. Součástí lodní dopravy je i bar s nápoji, k dispozici je malé občerstvení a je možno tímto způsobem přepravit i jízdní kola. Platí se pouze v hotovosti.

Zajímavé je i okolí Vranovské přehrady, zejména Přírodní park Podyjí, kde jsou k vidění velmi romantické skalnaté útvary a meandrující tok řeky Dyje v neporušené a krásné přírodě. Dovolená na Vranově se může snadno stát vaším velkým favoritem a možná, že jí budete dávat častěji přednost i před zahraničními pobyty v přímořských letoviscích.

About The Author